Kauniaisten orkesteri
 
Valikko
Kauniaisten orkesteri

 
 

 

Kauniaisten orkesteri

Vuonna 1982 perustettu Kauniaisten orkesteri on lähinnä harrastajista koostuva sinfoniaorkesteri, joka nimensä mukaisesti harjoittelee ja useimmiten esiintyykin Kauniaisissa. Aktiivijäsenten lukumäärä on n. 50, mutta orkesterin koko tietenkin vaihtelee, myös soitettavan ohjelmiston mukaan. Jäsenten ikäjakauma on laaja, heillä on yleensä työ musiikin ulkopuolella ja he tulevat eri puolilta pääkaupunkiseutua. Joskin jotkut jäsenet ovat saaneet paljonkin musiikkikoulutusta, varsinaisia tasovaatimuksia soittotaidolle ei aseteta - rakkaus musiikkiin ja soittamiseen riittää.

Orkesterin kapellimestarina toimi pitkään tunnettu viulutaiteilija-kapellimestari ja musiikkikasvattaja Ylermi Poijärvi. Hänelle orkesteri on ikuisesti kiitollinen koko toiminnan nostamisesta aivan uudelle tasolle. Vuoden 2012 alusta Ylermin työtä jatkaa Tuomas Rousi, hänkin etevä viulisti. Tuomas on valmistunut Sibelius-Akatemian maineikkaalta kapellimestariluokalta v. 1999 ja on johtanut useita suomalaisia ja ulkomaisia orkestereita. Vuosina 1996 - 2001 hän oli Ylioppilaskunnan Soittajien kapellimestarina, ja vuosina 2010 - 2014 hän toimi Seinäjoen kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana.

Orkesterin ohjelmisto koostui pitkään klassisista (Haydn, Beethoven, Schubert) ja varhaisromanttisista (Mendelssohn, Gade, Schumann) teoksista, mutta viime vuosina sitä on Ylermin varmassa ohjauksessa laajennettu romantiikan puolelle (Brahms, Tšaikovski, Sibelius). Nykymusiikkiakaan ei ole unohdettu eikä kevyempiä musiikin lajeja halveksittu. Ohjelmistoon oleellisesti kuuluvien soolokonserttojen tai lauluteosten esittäjiksi on onnistuttu kiinnittämään huomattavia, erityisesti nuoremman polven taiteilijoita. Heihin tutustuminen onkin yksi toiminnan lisämauste, josta on musiikin harrastajalle pysyvää iloa.

Orkesteri harjoittelee torstai-iltaisin kauniin jugendtalon, Villa Junghansin, yhteyteen rakennetussa, orkesterille sopivan kokoisessa salissa (osoite Leankuja 4). Esiintymispaikkana on yleensä Kauniaisten uudehko ja erittäin hyvä konserttisali, Uusi Paviljonki (Läntinen Koulupolku 3). Molempiin pääsee helposti myös julkisilla kulkuneuvoilla; esim. Kauniaisten asemalta on alle 0,5 km matka kumpaankin paikkaan.

Orkesteritoiminta tapahtuu varsinaisesti yhdistyspohjalta, mutta se sisältyy myös Espoon työväenopiston kurssitarjontaan. Myös Kauniaisten kaupunki tukee osaltaan orkesteria.

Orkesterin historiikki

Artikkeli Rondo-lehdessä 11/2012