Kauniaisten orkesteri
 
Valikko
Kauniaisten orkesteri

 
 

 

Kauniaisten orkesteri

Vuonna 1982 perustettu Kauniaisten orkesteri on lähinnä harrastajista koostuva sinfoniaorkesteri, joka nimensä mukaisesti harjoittelee ja useimmiten esiintyykin Kauniaisissa. Aktiivijäsenten lukumäärä on n. 50, mutta orkesterin koko tietenkin vaihtelee, myös soitettavan ohjelmiston mukaan. Jäsenten ikäjakauma on laaja, heillä on yleensä työ musiikin ulkopuolella ja he tulevat eri puolilta pääkaupunkiseutua. Joskin jotkut jäsenet ovat saaneet paljonkin musiikkikoulutusta, varsinaisia tasovaatimuksia soittotaidolle ei aseteta - rakkaus musiikkiin ja soittamiseen riittää.

Orkesterin kapellimestarina toimi pitkään tunnettu viulutaiteilija-kapellimestari ja musiikkikasvattaja Ylermi Poijärvi. Hänelle orkesteri on ikuisesti kiitollinen koko toiminnan nostamisesta aivan uudelle tasolle. Vuosina 2012 - 2017 Ylermin työtä jatkoi erinomaisin tuloksin Tuomas Rousi, Sibelius-Akatemian maineikkaalta kapellimestariluokalta valmistunut kapellimestari ja hänkin etevä viulisti. Vuoden 2018 alusta orkesteria johtaa korealais-kanadalainen kapellimestari, matemaatikko ja säveltäjä Jackie Shin (Shin Kyung A). Matematiikan maisteritutkinnon hän on suorittanut Yalen yliopistossa. Hän on valmistunut musiikin tohtoriksi Toronton yliopistosta pääaineinaan sävellys ja musiikin teoria sekä musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalta. Useat kanadalaiset orkesterit kuten Toronton sinfoniaorkesteri ja Victorian sinfoniaorkesteri ovat esittäneet hänen sävellyksiään. Suomessa hän on johtanut Kaartin soittokuntaa ja sinfoniaorkestereita eri puolilla maata sekä tarvittaessa toiminut orkesterimuusikkona.

Orkesterin ohjelmisto koostui pitkään klassisista (Haydn, Beethoven, Schubert) ja varhaisromanttisista (Mendelssohn, Gade, Schumann) teoksista, mutta viime vuosina sitä on Ylermin varmassa ohjauksessa laajennettu romantiikan puolelle (Brahms, Tšaikovski, Sibelius). Nykymusiikkiakaan ei ole unohdettu eikä kevyempiä musiikin lajeja halveksittu. Ohjelmistoon oleellisesti kuuluvien soolokonserttojen tai lauluteosten esittäjiksi on onnistuttu kiinnittämään huomattavia, erityisesti nuoremman polven taiteilijoita. Heihin tutustuminen onkin yksi toiminnan lisämauste, josta on musiikin harrastajalle pysyvää iloa.

Orkesteri harjoittelee torstai-iltaisin kauniin jugendtalon, Villa Junghansin, yhteyteen rakennetussa, orkesterille sopivan kokoisessa salissa (osoite Leankuja 4). Esiintymispaikkana on yleensä Kauniaisten uudehko ja erittäin hyvä konserttisali, Uusi Paviljonki (Läntinen Koulupolku 3). Molempiin pääsee helposti myös julkisilla kulkuneuvoilla; esim. Kauniaisten asemalta on alle 0,5 km matka kumpaankin paikkaan.

Orkesteritoiminta tapahtuu varsinaisesti yhdistyspohjalta, mutta se sisältyy myös Espoon työväenopiston kurssitarjontaan. Myös Kauniaisten kaupunki tukee osaltaan orkesteria.

Orkesterin historiikki

Artikkeli Rondo-lehdessä 11/2012